Medvirkeansvar

OK med fokus på dyrevelfærd:

Men hvem tænker på

chaufførers velfærd?

Det er et tankevækkende opråb, nogle dyretransport-chauffører i Randers forleden offentliggjorde i Lastbil Magasinet. Talsmanden Torben Jensen fremhæver, at det er positivt med fokus på dyrevelfærd, men stiller forståeligt spørgsmålstegn ved chaufførernes rolle. Vi chauffører er enormt presset af de meget store bøder, samt af frustrationer over, at vi får skylden for de syge dyr.

Det kan han have ret i. I min optik, er det urimeligt, en chauffør skal kunne afgøre, om et dyr er sygt eller ej. Det må være landmændenes og dyrlægernes opgave. Arbejdstilsynet, og dem, der arbejder med dyrevelfærd, bør snarest sætte tingene i rette perspektiv. Arbejdsmiljøet er ikke godt for chauffører, og bør ikke forværres med bøder for noget, chaufførerne ikke ved nok om.

Men det er ikke kun hos dyretransportører, det psykiske arbejdsmiljø er hårdt. Den skærpede konkurrence, og sociale dumping, har i den grad presset markedet. Det er stramme tider, og siger en dansk vognmand og chauffør deres speditør imod, hyrer speditøren en udlænding til opgaven. Så det at være selvkørende vognmand eller chauffør, er lidt for ofte et valg mellem Pest og Kolera.

Det rejser samtidigt spørgsmålet om det er rimeligt, at en enkelt branche konstant bevæger sig på kanten af en eller flere bøder. De bagkloge vil nok sige, at hvis man overholder loven, er der ingen risiko. Men så let er det altså ikke. Vi kan hurtigt enes om, at lovene skal overholdes, og jeg forsvarer ikke ulovligheder. Men der er altså situationer, hvor myndighederne bør fare med lempe.

Det er f.eks. ikke rimeligt, at en chauffør får en stor bøde, fordi traileren ikke bremser godt nok. Det må være ejeren/brugeren af traileren, der skal knaldes. For ham, der kobler traileren på, har ikke en jordisk chance. Det er også urimeligt at få en bøde for at have et sygt dyr med i bilen. Og det er derfor, vi skal blive ved med at presse på for at få myndighederne til at anvende medvirke-ansvaret.

Kommentar af Preben von Skjoeth

På foreningens vegne

Jens Groot, kontorleder

Redaktion: Preben von Skjoeth

Har du en kommentar til dette nyhedsbrev, så giv dit besyv med. Gerne her på Facebook

Du kan også kontakte:

Formanden Christian Jensen • Tlf. 20 91 71 51 eller kontorleder Jens Groot • Tlf. 86 88 05 44

Vil du vide mere om FDL og FDL indkøb så klik her www.fdl-vognmand.dk

Med venlig hilsen


Transmitter 10, 7100 Vejle
Redaktør Preben Skjøth
Tlf. 29 43 03 44
psk@fdl-vm.dk