Problemerne tårner sig op i 2019:

Nu må politikerne altså geare op

Afskeden med 2018, bliver på mange måder en skelsættende begivenhed, ikke mindst fordi omfanget af ulovligheder, stort set uhindret, er øget. Kampen mod den sociale løndumping er kun blevet til fine ord, når politikerne var på TV, men da de fine ord skulle udmøntes i praktisk gerning, undskyldte man sig med, at der ikke var afsat penge til en fortsat bekæmpelse. Desuden har en dom, afsagt ved en siciliansk domstol, fastslået, at et italiensk firma, af den danske arbejdsret, ikke skal betale en bod på hele 14 millioner danske kroner.

Den sicilianske domstols afgørelse har forståeligt nok skabt både vrede, forundring, og ikke mindst frygt, for at dommen kan få alvorlige konsekvenser for den danske model og arbejdets fri bevægelighed. Om det går så galt, vil kun tiden kunne afsløre, men den store bod, firmaet blev idømt, skyldes underbetaling af medarbejdere. Det er derfor naturligt, at arbejdsmarkedets hovedorganisationer frygter, det vil ramme Den danske Model hårdt. Hvis dommen ikke ændres, er der på det nærmeste frit slag i bolledejen for dem, der vil snyde.

I den sicilianske dom understreges det kraftigt, at dommen fra Arbejdsretten i Danmark er i med klar uoverensstemmelse med retsprincipper i såvel italiensk ret, EU-regler og den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Jeg går ud fra, at 3F anker dommen, som også har skabt alvorlig bekymring i bl.a. det danske beskæftigelsesministerium. Får Danmark ikke medhold i en ankesag, vil det betyde, at udenlandske firmaer kan være hamrende ligeglade med danske regler. De kan gøre, som det passer dem, uden at danske myndigheder eller arbejdsretten kan gøre noget.

Det vil også betyde, at det bliver vanskeligere at ramme postkasseselskaberne med deres stærkt underbetalte udenlandske vognmænd og vikar-chauffører. Det bliver sværere at få bøder inddrevet. Det står hen i det uvisse, hvordan man i givet fald vil gribe situationen an, men det vil være en katastrofe, hvis det går ud over Den danske Model, som godt nok trænger til en kraftige revision, men som har været et brugbart værktøj på vejen med ordnede forhold. Hvis vi samtidigt skal opleve, at kampen mod social dumping er sat på standby, bliver 2019 ikke just et jubelår.

Kommentaren af Preben von Skjoeth

På foreningens vegne

Jens Groot, kontorleder

Redaktion: Preben von Skjoeth

Har du en kommentar til dette nyhedsbrev, så giv dit besyv med. Gerne her på Facebook

Du kan også kontakte:

Formanden Christian Jensen • Tlf. 20 91 71 51 eller kontorleder Jens Groot • Tlf. 86 88 05 44

Vil du vide mere om FDL og FDL indkøb så klik her www.fdl-vognmand.dk

Med venlig hilsen


Transmitter 10, 7100 Vejle
Redaktør Preben Skjøth
Tlf. 29 43 03 44
psk@fdl-vm.dk